Branża lotnicza apeluje do premiera Morawieckiego

Branża lotnicza apeluje do premiera Mateusza Morawieckiego, by wspólnie przygotować się do znoszenia lockdown’u i odbudowy polskiego lotnictwa.

Przedstawiciele linii lotniczych i lotnisk domagają się, by po wznowieniu lotów, wszystkie miejsca w samolotach mogły być zajęte, a nie tylko 50 proc. jak zapisano w Rozporządzeniu Rady Ministrów z 29 maja 2020 r. „Przy takim podejściu, aby rachunek ekonomiczny się zgadzał, ceny biletów lotniczych powinny wzrosnąć dwukrotnie. To zaś spowoduje, że zwykłych ludzi i pracowników firm dotkniętych recesją nie będzie stać na latanie samolotami” – piszą sygnatariusze listu.

Zwracają uwagę, że powietrze w samolocie jest bezpieczniejsze, niż w innych środkach transportu. Flota przewoźników operujących na polskich lotniskach, wyposażona jest bowiem w wysokowydajne filtry cząstek stałych lub filtry HEPA, co powoduje, że czystość powietrza jest porównywalna do tego na salach operacyjnych w szpitalach. Ponad to linie lotnicze w trosce o pasażerów jak i w związku z potrzebą jak najszybszego uruchomienia połączeń wdrożyły już szereg dodatkowych procedur, aby pomóc zachować dystans fizyczny podczas wchodzenia na pokład oraz utrzymać czystość w samolocie. Nowe zasady są łatwe do przestrzegania i zapewniają możliwie najlepsze warunki sanitarne. Istotne znaczenie mają również nowo wdrożone procedury na lotniskach odprawiających pasażerów. Są one doskonale przygotowanie do funkcjonowania w nowej sytuacji. Zasady i wymogi stosowane na polskich lotniskach są zdecydowanie bardziej restrykcyjne niż w każdym innym miejscu zamkniętej przestrzeni publicznej.
Przedstawiciele branży lotniczej ostrzegają również, że przepisy rozporządzenia dotyczącego konieczności dystansowania pasażerów to morderczy cios dla całego polskiego rynku lotniczego. Takie przepisy zniszczą polską branżę wzmacniając jednocześnie konkurencyjność zagranicznych lotnisk regionalnych zlokalizowanych poza granicami Polski, szczególnie te, które znajdują się w strefie dostępności do 2 godzin od polskiej granicy.

List otwarty podpisali szefowie Wizz AirKLM Royal Dutch Airlines, Buzz, Enter AirBartolini Air, Zarząd Rady Przedstawicieli Linii Lotniczych w Polsce (BARIP) zrzeszający 27 przewoźników działających na terenie Polski m.in. Emirates Air, Finnair, SAS, Polska Izba TurystykiRainbow, Nowa Itaka, Biuro Podróży Nekera oraz lotnisk Lotnisko Warszawa/ModlinPort Lotniczy Gdańsk im. Lecha WałęsyPort Lotniczy WrocławLublin Airport LUZPort Lotniczy Olsztyn-MazuryBZG - Port Lotniczy BydgoszczPort Lotniczy Łódź.
Pełna treść listu poniżej 👇

List otwarty w sprawie lotnictwa w Polsce